Monday, April 6, 2015

Pekan juhlamatkalla Tallinnassa

Lankalauantain ja pääsiäispäivän vietimme Tallinnassa, jossa Juhan appi-isä Pekka tarjosi juhlaillallisen ja muuta mukavaa 70-vuotispäivänsä kunniaksi. Ensimmäinen kohteemme oli upea Kadriorgin palatsi, jonka Pietari I Suuri rakennutti väliaikaiseksi kesäasunnokseen odotellessaan Pietarhovin valmistumista. Italialaisen arkkitehdin Niccolo Michettin suunnittelema rakennus edustaa tyyliltään barokkia.


Nykyisin palatsiin on sijoitettu Viron taidemuseon ulkomaisen taiteen kokoelma. Siinä on yli 900 länsieurooppalaista ja venäläistä maalausta 1500-1900-luvuilta, 3500 graafista teosta, yli 3000 veistosta ja 1600 taideteollista esinettä. Toinen toistaan komeampia, joten nähtävää oli.



Jo sisääntulohallin kattomaalaukset ja ornamentit olivat komeita.




Palatsin rakennuttaja Pietari I (1672-1725) on Venäjän kaikkien aikojen suurimpia hallitsijoita, sekä ulkomitoiltaan että saavutuksiltaan. Tässä maalauksessa, jonka tekijää ei tiedetä, Pietari on kaikessa keisarillisessa komeudessaan. Hän oli se hallitsija, joka romutti Ruotsin suurvalta-aseman ottamalla mm. Baltian ja valloittamalla koko Suomen, jonka suurimman osan hän kuitenkin palautti Ruotsille.


Museokierroksen jälkeen piipahdimme palatsin Cafessa, jossa oli monenmoista herkkua.


Jaakko oli erityisen kiinnostunut hienoista leivoksista.


Palatsista suuntasimme lounaalle ja sen jälkeen majoituimme Radisson SAS Blue -hotelliin, joka on äskettäin uusittu entistä tasokkaammaksi.

 
Juhlaillallisen söimme Savoy-hotellin MEKK-ravintolassa, sen kellariosassa, jossa oli jäljellä vanhan Tallinnan kivimuuria 1300-luvulta. Ravintolan sisääntulossa oli huomioitu se, että pääsiäinen oli parhaillaan menossa.


Meille oli varattu tyylikäs kabinetti, jossa ruokailutilan lisäksi oli myös mukavat seurustelutilat. Tuo edellä mainittu vanha kivimuuri näkyy Pekan takana.


Tervetuliaismaljan jälkeen saimme maukasta kalakeittoa.



Pääruokana oli härän sisäfileetä.



Ennen jälkiruokaa Pekan tyttäret Satu ja Niina muistelivat lapsuuttaan ja oivallista suhdettaan isäänsä. Pekka puolestaan vakuutti, että hän oli aina tehnyt ja tulisi aina tekemään kaikkensa tyttäriensä ja näiden perheiden hyväksi.



Tyttäriltään Pekka sai iPadin, josta hän näytti erityisen ilahtuneelta. Vaimoltaan Marja-Leenalta päivänsankari oli saanut raivaussahan, joka oli kuitenkin jätetty Jyväskylään odottamaan ensi kesän savottaa Hankasalmen residenssissä.



Hienon illan päätteeksi otettiin muutama ryhmäkuva. Tässä Pekan lähimmäiset.


Matkan käytännön suunnittelusta ja järjestelyistä vastasi Satu, joka matkaemäntänä sai ansaitut kiitokset.


Vielä kerran kiitos Pekalle ja Pekan klaanille hienosta matkasta. Arvostamme kovasti sitä, että saimme olla mukana.

Ja vielä: ensi viikonloppuna Pekka järjestää yhdessä kaksoisveljensä kanssa synnyinkunnassaan Hankasalmella juhlat sikäläisille sukulaisille ja ystävillä. HP uskoo, että myös juhlat Hankamotellissa tulevat olemaan ikimuistoiset.

Ps. Muistithan klikata kuva suuremmiksi.

No comments: