Wednesday, December 9, 2015

Abbaa Jean Sibeliuksen juhlapäivänä

Svenska Teaternissa esitetään parhaillaan viimeisiä kertoja menestysmusikaalia Mamma Mia! joka rakentuu kaikkiaan 22:een Abban legendaarisiin piiseihin. Tarina on romanttinen kertomus siitä, miten tyttären Sofian, joka ei tiennyt kuka oli hänen isänsä, häihin tuli peräti kolme potentiaalista ehdokasta. Eikä tiennyt äiti Donnakaan, kun oli pitänyt hauskaa kaikkien  kolmen kanssa samoihin aikoihin.

Mamma Mia! nousee sympaattiseksi sukupolvitarinaksi, jota Abban laulut (yhteensä 22) kuljettavat eteenpäin. HP on nähnyt musikaalin kolmena eri versiona, ensin elokuvana, sitten New Yorkin Broadwaylla, eikä tämä Svenskanin versio jää yhtään muista jälkeen. HP:n kokemuksia Broadwaylta voit lukea blogista 29. syyskuuta 2009.


Mamma Miaa on esitetty ympäri maailmaa jo 16 vuoden ajan ja sen on nähnyt noin 60 miljoonaa ihmistä. Siitä on tehty 40 eri produktiota ja sitä on esitetty 14 eri kielellä, ensi-iloja on ollut yli 400:ssa kaupungissa. Lontoossa Mamma Mia! on esitetty noin 6500 kertaa ja Broadwaylla runsaat 5500 kertaa. Merryl Streepin ja Pierce Brosnanin (lauloivat muuten itse) tähdittämä elokuva oli 2008 katsotuin elokuva 16 maassa, muun muassa Suomessa.


Hyvä on ollut menestys Suomessakin vaikka musikaalin kesto jääkin puoleentoista vuoteen. Meidän ongelmammehan on markkinoiden pienuus, ja ehkä sekin, että Mamma Mia! esitetään ruotsiksi, torjuu supisuomalaisia.
Yritys on kuitenkin kunnioitettava ja esityspaikka hieno ja arvokas, kun 1866 valmistunut rakennus, jota uusittiin 1936, saneerattiin ja entisöitiin Mamma Mian ensi-iltaan syyskuussa 2014. Odotukset olivat kovat, sillä ennen ensi-iltaa myytiin jo 75 000 lippua. Tämän vuoden lopulla sitten näemme, mikä on Mamma Mian suomalaisversion kokonaissaldo




Teatterin johdolla meni vuosikausia hankkiessaan esitysoikeutta ja valitessaan esiintyjiä. Esimerkiksi koe-esiintymiseen tuli noin tuhat hakemusta, heistä 450 musikaaliartistia kutsuttiin koe-esiintymiseen. Huikeita lukuja. Esiintyjät ovat kaikkialta Skandinaviasta, eniten Ruotsista. Sen sijaan kaikki päätähdet ovat Suomesta, kuten Mia Hafrén ja Maria Sid. Erityisesti Hafrén lauloi kauniisti ja komeasti.
Pitäkää kiirettä, sillä esitykset loppuvat joulukuun aikana.

No comments: