Sunday, December 13, 2015

Kiirettä Alfred Nobelin syntymäpäivänä

Sehän on tiedossa, että eläkeläisellä pitelee kiirettä - jopa niin ettei joka paikkaan ehdi. Näin kävi HP:lle 10. joulukuuta, joka tunnetusti on Alfred Nobelin syntymäpäivä (varsinaisesti 1833) - tunnetusti sen tähden, että tuolloin jaetaan Nobel-palkinnot komeassa juhlassa Tukholmassa. A.I. Virtanen sai omansa tasan 70 vuotta sitten. Meilläkin on näistä juhlista tullut hyvin seurattu tapahtuma: mm. Yle Fem lähetti paikanpäältä yli neljän tunnin ohjelman, jonka suosio jatkuvasti kasvaa.

Valion auditoriossa Ravitsemuksen Tutkimussäätiö, Suomalaisten Kemistien Seura ja Societas Biochemica, Biophysica et Microbiologica Fenniae - Virtaselle läheisiä tieteen keskustelufoorumeita - järjestivät juhlaseminaarin, jossa jaettiin 17. kerran A.I. Virtanen palkinto. Sen sai professori Hania Szajewska Varsovan lääketieteellisestä yliopistosta. Hänen tutkimusalueensa on ollut maidon osuus lasten ravinnossa.

HP:n täytyi jättää tämä tilaisuus väliin, koska hän oli jo helmikuussa lupautunut puhumaan Sipooseen, Virtasen kesälaitumille. Sipoon Nobel-tilaisuus pidettiin kunnan komeassa pääkirjastossa, joka on HP:n serkun, arkkitehti Reijo Perkon suunnittelema. Kyydin saimme ystävältämme Ilkalta, joka  oli kiinnostunut paitsi Virtasesta myös teekkaritoverinsa arkkitehtuurista.




Sipoon ylikirjastonhoitaja oli huomaavaisesti laittanut näytille ne HP:n kirjat, jotka sillä erää olivat vapaina lainaushyllyillä.


Tilaisuus oli sillä tavalla rento, että HP:tä haastatteli paikallinen kemisti, DI Sirpa Möller, ja mukana keskustelussa oli myös Virtasen pojanpoika Martti, nykyinen Joensuun tilan omistaja. A.I. Virtanen hankki ko. tilan 1933 patenttituloillaan 38-vuotiaana. Yleisö teki monia hyviä kysymyksiä. Joku myös kertoi omista AIV-kokemuksistaan, miten oli nuorena poikana kumisaappaat ja sarkahousut jalassa polkenut hapotettua rehua tiiviiksi AIV-tornissa.


Sipoosta HP ehti vielä Otavan Takkatuli-iltaan (kirjailijoille järjestettyihin pikkujouluihin), jossa iso talo oli tupaten täynnä Otavan kirjailijoita ja kustantajan edustajia. Mukavalta tuntui, kun parikin kustannuspäällikköä kyseli kiinnostuneena HP:n uudesta hankkeesta (Kreivi Rüdiger von der Goltz  ja Suomi 1918). HP tähtää siihen, että kirja olisi valmis 2017 tai 2018. Aihe tuli julkiseksi, kun Suomen Tietokirjailijat kertoi siitä kotisivuillaan, myös 10. joulukuuta.

 

No comments: