Friday, December 4, 2015

The Man, the Image & the World

HP kirjoitti jutussaan 9. marraskuuta aikovansa vierailla toistamiseen valokuvan ja kuvajournalismin legendan Henri Cartier-Bressonin tuotantoa esittävässä upeassa näyttelyssä Ateneumissa. Toinen käynti oli ensimmäistäkin antoisampi. Esittelijä oli vaihtunut, ja hänen puolen tunnin johdantoluentonsa sisältö oli analyyttisempi kuin kollegansa. Toisella käynnillä oli mahdollisuus myös paneutua paremmin satojen valokuvien tarjontaan.

Mukana Ateneumissa olivat myös pitkäaikaiset - jo 1950-luvulta - ystävämme Ritva ja Ilkka, joiden kanssa nautimme kevyen illallisen Jääkärinkadulla. HP tietysti otti muutaman valokuvan ja yritti niissä ottaa opikseen Cartier-Bressonista. Tästä näkökulmasta katsottuna ensimmäinen otos hivenen epäonnistui, kun HP ei kyennyt ottamaan sitä salaa. Näin kuvasta tuli - tosin vain lievästi - tyypillinen poseerauskuva, jollaisia Cartier-Bresson pyrki välttämään.



Toinen kuva on sillä tavalla parempi, että siinä on ulottuvuutta, kun kukkien takaa ikkunasta heijastuvat sekä HP että Ilkka ja vähän muutakin. Tällaiset heijastukset ovat monien valokuvauksen oppi-isien mukaan haittoja mutta Cartier-Bresson näyttää niitä jopa tavoitelleen hakiessaan kuvilleen ilmiömäistä sommittelua. Hän ei myöskään käsitellyt kuviaan vaan luotti vanhan Leicansa optiikkaan. Tässä HP on jo pitkään ollut ranskalaisen linjoilla. Tästäkin kuvasta tulisi manipuloinnin avulla "puhtaampi" mutta todellisuus, jota Cartier-Bresson arvosti yli kaiken, olisi siitä kärsinyt.


Arvoisat lukijani. Käykää ihmeessä Ateneumissa, sillä näyttely on avoinna tammikuun loppuun. Mutta menkää joko torstaina klo 18 tai sunnuntaina klo 13; silloin voit aloittaa näyttelyyn tutustumisen kuuntelemalla asiantuntevan johdantoluennon Ateneumin Auditoriossa.








No comments: