Saturday, April 23, 2016

Kiintoisa tieto - mutta vajaasti uutisoitu

Hesarissa oli 16.4. uutinen siitä, että ruotsinkielinen kauppakorkeakoulu Hanken on sijoittunut yliopistojen kansainvälisessä vertailussa komeasti viidenneksi, edellään vain neljä yliopistoa Yhdysvalloista (Harvard, Stanford, MIT?).

Oliko kyseessä uutisvirrasta napattu lyhyt uutinen, joka oli kiire laittaa lehteen ilman se enempää pohdiskelua? Taustoittamatta joka tapauksessa jäi, mistä kisasta oli kysymys, millä kriteereillä kärkeen noustiin ja mitkä olivat edelle rankatut amerikkalaisyliopistot. Se toki kerrottiin, että vertailun takana on Euroopan komission tukema U-Multirank-yhtymä, jossa toimii joukko eurooppalaisia korkeakoulutuksen organisaatioita ja että vertailussa oli mukana 1300 yliopistoa yli 90 maasta.

Uutinen, jonka Hesari laittoi yhdelle palstalle, on sillä tavalla yllättävä, että tähänastisissa vertailuissa Suomen yliopistojen ehdoton ykkönen Helsingin yliopisto on hädin tuskin mahtunut sadan parhaan joukkoon. Hanken puolestaan ei ole ollut suomalaisyliopistojen kärkipäätä.

Näinä aikoina, jolloin on muotia haukkua hallitusta siitä, että se tieten tahtoen kurjistaa opetusta ja tutkimusta, uutinen olisi kaivannut kunnon avausta ja taustoitusta.

HP tarjosi yllä olevaa tekstiä Hesarin yleisön osastoon, joka ei sitä julkaissut, ilmeisesti siksi että se sisälsi kritiikkiä maan johtavaa uutislehteä kohtaan. Näin on tyytyminen siihen, että blogissa mielipide saa sentään muutaman sata lukijaa.

No comments: