Wednesday, April 20, 2016

Kun Veikko Vennamo esti vallankumouksen

Maanantai-iltana HP suunnisti kohti suosikkikirjastoaan Rikhardinkadulla, jonka luentosaliin kirjasto ja Historiallinen Aikakauskirja olivat järjestäneet yleisöluennon. Aiheena oli Veikko Vennamo ja hänen suhteensa Kekkosen diktatuuriin (ilmaus Vennamon). Luennon piti professori Kari Teräs, HP:n vanha oppilas Turun yliopistosta.


Teräs käsitteli aihettaan analysoimalla neljää Vennamon muistelmateosta. Mieleen jäi erityisesti se, että Vennamo piti itseään miehenä, jonka toiminta ensin siirtoväen ja rintamamiesten asuttajana ja sitten oman puolueensa kautta imi maaseudun pieneläjiltä mahdolliset vallankumoushalut ja suuntasi ne parlamentaariseen toimintaan niin että jonkin ajan kuluttua vennamolaiset kelpasivat jopa hallitukseen.


Rikhardinkadun kirjasto on arvopaikalla Helsingin Kaartinkaupungissa. Arkkitehti Theodor Höijerin suunnittelema komea uusrenessanssia edustava rakennus valmistui 1881. Kirjasto oli Helsingin pääkirjasto vuoteen 1986. Vuoden 1882 valtiopäivillä se toimi aatelittomien säätyjen kokouspaikkana, kun Säätytaloa ei vielä ollut.
Kirjasto on tyylikäs kokonaisuus, jonne kannattaa käväistä ihan vain haistelemassa vanhaa kulttuurimiljöötä. HP laittaa rakennuksesta muutaman kuvan houkuttimeksi.






Luentoa kuuntelemaan oli tullut myös Ilu, ja tilaisuuden jälkeen piipahdimme läheisessä pubissa lasillisella. Loosimme seinällä tapasimme nuoruutemme leffaidoleihin kuuluneen James Deanin.



No comments: