Sunday, April 10, 2016

Hyvä löytö vanhasta torpparimiljööstä

Teimme lauantaina puolipäiväretken Messukeskukseen, Mökkimessuille. Tarjonta oli pääosin samaa kuin aikaisemminkin, vain paljujen suosio näyttäisi vähän hiipuneen.

HP:n mielestä kiinnostavin oli kokonaisuus, jonka idea oli saatu vanhasta torpparimiljööstä 1800-luvun lopulta. Mittasuhteet vain olivat toiset kuin aikanaan, jolloin köyhät torpparitkin rakensivat asumuksensa isoksi, jotta monilukuinen lapsikatras mahtui saman katon alle. Lapsia tarvittiin sekä työvoimaksi että vanhuuden varalle, ja lisäksi lähtökohtana oli se tosiasia, että lapsista noin puolet kuoli erilaisiin tauteihin jo pieninä.


Torppien ikkunat olivat pieniä, koska lasi oli kallista. Iltapimeällä oli syytä myös käydä levolle, jotta seuraavana päivänä jaksettiin tehdä sekä taksvärkkiä (vuokra maanomistajalle) että torpan omat työt.


Torppamiljöössä oli myös laavu - lieneekö idea saatu Toukolan laavusta, josta HP on muutamaan kertaan kertonut blogissaan. Kuvassa näkyvän innovaation HP päätti tilata heti alkukesästä. Se on paloturvallinen ja käytännöllinen ratkaisu - iso tasapohjainen rautapata ja sen ympärillä kivistä ladottu suojamuuri ja lämmönkerääjä. Ja mikä parasta, tulisijan alla on paistinuuni, jossa on mahdollista valmistaa HP:n suosikkia rosvopaistia, jonka teko vanhalla menetelmällä on työläänlaista.


Mökkimessuilla kävimme tapaamassa ystäväämme Ilua, joka vastasi Vapaa-ajan asuntojen ständin pystytyksestä ja päivystyksestä. Ilu kertoi tuoreimmat kuulumiset siitä, mitä hänen johtamallaan yhdistyksellä oli tarjolla mökkiläisten edunvalvonnassa. Kävimme myös yhdessä lounaalla - messujen lihapullat on aina varma valinta.


No comments: