Saturday, October 8, 2016

Järven lumo II/IV - hirvimetsällä

Matka Kemijärvelle osoitti, että vielä ikäihmisenäkin voi kokea uusia asioita. Näin kävi, kun lankoveli Pena vei meidät hirvimetsälle. Olimme tarkoituksella sovittaneet vierailumme hirvestysaikaan.
Hirviporukka lähti jahtiin klo 7 ja Pena haki meidät paikalle noin klo 11, kun päivän ensimmäinen kaato oli tehty. Osa hirviporukasta oli Ullan ja Penan serkkuja.


Kaadettu hirvi oli noin 70-kiloinen vasa. Samana päivänä ryhmä ampui myös kaksi isoa hirveä, painoa yli 200 kiloa. Kaikki kolme hirveä kaadettiin Penan metsästä. Yhteensä hirviporukalla oli kaatolupia nelisen kymmentä, joista puolet vasoja. Koko maassa kaatolupia on tälle kaudelle myönnetty 72 000, eli aikamoinen määrä.



Metsästä veimme vasavainaan peräkärryllä Kemijärven metsästysseuran majalle, jossa ruho nyljettiin ja laitettiin roikkumaan vuorokaudeksi. Sen jälkeen lihat irrotettiin ja paloteltiin. Tässä hommassa apuna oli myös metsästäjien kotiväkeä sekä vanhempia miehiä, jotka eivät enää jahtiin jaksaneet lähteä.
Seurassa jäseniä on nelisen sataa, joten hirvijahdilla on - metsänomistajille järjestettyine peijaisineen - iso sosiaalinen merkitys.






Kaikkien hirvimiesten tapaan myös Pena oli laittanut olohuoneensa seinälle komeimpien ampumiensa hirvien sarvet. Kokoelma on karttunut noin kahdenkymmenen vuoden ajalta.

No comments: