Monday, October 24, 2016

Upea konsertti Uspenskin katedraalissa

Vuonna 1868 valmistunut Uspenskin katedraali Helsingin Katajanokalla on Länsi- Euroopan suurin ortodoksinen kirkko. Kultakupolinen ja punatiilinen rakennus on yksi näkyvimpiä merkkejä Venäjän positiivisesta vaikutuksesta Suomen historiassa. Komea kirkko piti rakentaa, jotta Venäjän keisarilla ja hänen vallasväellään olisi ollut säätynsä mukainen pyhättö Helsingin matkoillaan. Toki ortodoksikirkot on kaikkialla tarkoitettu myös tavalliselle kansalle.

HP kävi vaimonsa kanssa sunnuntaina katedraalissa kuuntelemassa konserttia, jonka tuotto meni Heinävedellä sijaitsevan Valamon luostarin hyväksi. Häpeä tunnustaa, että vaikka olemme asuneet Helsingissä jo kymmenen vuotta, kyseessä oli ensi visiitti tähän komeaan katedraalin. Pari kertaa olemme ohi kulkiessamme yrittäneet, mutta ovet ovat olleet lukossa.


Katedraali rakennettiin korkealle kalliolle, ja sopivasti syrjään Senaatintorilta, joten se ei kilpaillut vaikuttavuudessa sinne rakennetun luterilaisen katedraalin kanssa, joka keisarivallan aikana tunnettiin Nikolainkirkkona.


Myös sisältä Uspenskin katedraali on jykevää tekoa, ja runsaasti koristeltu, kuten vanhoilla katolisilla katedraaleilla on tapana.


Tällä kattokruunulla on painoa satoja kiloja.



Myös itse konsertti oli rauhoittava elämys. Uspenskin katedraalikuoro, joka perustettiin vuotta ennen kuin kirkko valmistui, siis 1867, on nykyisin noin 30 laulajan korkeatasoinen kuoro. Illan solistina oli maailmallakin tunnettu sopraano Soile Isokoski. Kun katedraalin akustiikka on loistava, hengelliset laulut olivat upeaa kuultavaa.

Alla olevassa kuvassa, joka on otettu loppuaplodien aikana, Isokoski on eturivissä oikealla, vasemmalla puolellaan kuoron johtaja Varvara Merras-Häyrynen.


Lopuksi pari käsiohjelmasta otettua kuvaa Valamon luostarista Heinävedellä. Siellä HP vieraili perheensä kanssa joskus 1980-luvulla. Itse pääluostari Laatokan saarella on vielä käymättä, mutta asia pitää korjata.



No comments: