Kuten HP edellisessä jutussaan totesi, kuluvana vuonna on luontevaa opiskella isänmaan historiaa ja sopeuttaa se laajempiin yhteyksiin. Tarjonta tulee olemaan ylenpalttista. Muun muassa Ilta-Sanomat tekee kuukausittain komean lehden kustakin itsenäisyyden vuosikymmenestä, ja järjestää sen pohjalta yleisötilaisuuden Sanomatalon Mediatorille. Ensimmäinen kurkistus oli 1910-lukuun.
Tilaisuuden avasi päätoimittaja Ulla Appelsin, jonka historiaharrastuksen HP oli jo aikaisemmin pannut merkille.
Historiantutkijat Martti Häikiö ja Teemu Keskisarja valottivat kymmenluvun tärkeintä, ja myös traagisinta, tapahtumasarjaa, vapaussotana ja vallankumouksena alkanutta sotaa, josta kehittyi verinen sisällissota.
Häikiö puhui itsenäisyysmies P.E. Svinhufvudista ja Keskisarja ylipäällikkö Gustaf Mannerheimista.
1910-luvun suuria tapahtumia olivat olympiakisat 1912 Tukholmassa. Siellä suomalaiset urheilijat, jotka edustivat Venäjän keisarikuntaa, onnistuivat erottumaan tuolloin sortajiksi katsomistaan venäläisistä marssien avajaisissa omana ryhmänään Finland-kylttiä kantaen. Heidän edustusasussaan oli lisäksi kuvassa näkyvä keltainen Leijona-tunnus, nykyisen vaakunamme esiaste. Aiheesta kertoi IS:n urheilun erikoistoimittaja Juha Kanerva.
Suomalaiset kahmivat kymmenittäin mitaleja, kun taas venäläiset eivät saaneet juuri mitään. Merkittävää tämän päivän näkökulmasta oli se, että suomalaiset saavuttivat jalkapallossa (Sic.)neljännen sijan voittamalla ensin Venäjän ja Italian. Mitalipeleissä he hävisivät sekä Englannille että Hollannille.
Esitelmien ja haastattelujen ohessa yleisöä viihdytti Runebergskören Porvoosta kolmeen eri kertaan.
Katsomossa oli paljon tuttuja. Kun Ilkka ja HP tulivat paikalle sen verran myöhään, että eivät ehtineet nauttia ilmaisia pullakahveja, he menivät Mediatorin Cafeseen tilaisuuden jälkeen. Mukana ollut Pena ei sinne ehtinyt, kun hänen oli kiirehdittävä hoitamaan tyttärenpoikiaan. HP tapaa Penan sitten lauantaina von der Goltz -seminaarissa Jääkärinkadulla.
Ja vielä tiedoksi: Seuraava Mediatorin kurkistus historiaan on 2. helmikuuta klo 15. Aiheena silloin Iloinen 20-luku.
Friday, January 6, 2017
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment