Tuesday, January 24, 2017

Jo meni maailma mullilleen

Tällä tarkoituksellisen liioittelevalla otsikolla HP tarkoittaa sitä, että hän on koko lähes 60-vuotisen autoilijan uransa aikana saanut kuulla eritasoista rutinaa siitä, että Suomessa ovat maailman korkeimmat autoverot. Lehdistä on saatu lukea, kuinka halpoja autot ovat muualla, jolloin on oltu niin kateita, niin kateita.

Mutta nyt, kun toiveita veron poistamiseen äkkiä ilmaantuikin, autoverosta tulikin välittömästi kovin rakas. Ei haluttu, että verotus siirrettäisiin käyttöperusteiseksi, minne se oikeasti kuuluu. Myöskään yhtiömuodosta ei haluttu edes keskustella, vaikka liikenteen parissa pyörii lukemattomia yhtiöitä. Jopa autokaupan menestyksestä oltiin äkkiä huolissaan, niin kuin se olisi isokin kansantalouden tukijalka.

Äläkkä oli viitenä päivänä niin suuri, että pääministeri Sipilä ja liikenneministeri Berner perääntyivät, kun vielä monet ministerikollegat torppasivat selvityksen, ehkä olivat kateellisia siitä, että liikenneministeri voisi onnistuessaan saada ison sulan hattuunsa.

Kyseessä oli siis vasta selvitys ja jonkinlainen laskelma, mikä nopeasti haluttiin unohtaa ja media, varsinkin ip-lehdet, alkoivat puhua Bernerin esityksestä, Bernerin mallista ja jopa hallituksen mallista.

Joitakin järkipuheenvuoroja on sentään käytetty. Kokoomusministeri Mykkänen on todennut asian kovin vaikeaksi ja haluaa rauhassa lukea noin 160-sivuisen raportin, jotta ymmärtäisi, mistä on kysymys. Kun ip-medialta ja suurelta yleisöltä ei tätä voida edellyttää, räksytys jatkuu kunnes nousee esiin jotain muuta räksytettävää. Tässä ovat jo pitkään kunnostautuneet kolumnistit Parkkonen ja Ainola, joiden kirjoittelu on lähellä some-tasoa.

Huippua edustaa HP:n mielestä se, että Iltalehti ehti jo suurena gallupkyselynä julkaista lukemat, jotka tietysti ovat uudistuspyrkimyksille tyrmäävät. Tekijäksi merkittiin Taloustutkimus, jota yleensä on pidetty luotettavana mutta joka tässä tapauksessa on kyllä kysynyt niin, että tilaaja on saanut haluamansa vastaukset.

No comments: