Wednesday, May 24, 2017

Herkkää nostalgiaa Design-museossa

Design-museossa on koukuttava näyttely suomalaisen muotoilun huipputuotteista. Juhlavuoden kunniaksi esineitä on 100. Laittakaamme alkuun Marimekon Jokapoika, joita HP:llä oli parhaimmillaan kolme, nykyisin vain kaksi, jokainen eri väreissä. Tämä musta-harmaa on kaikkien Jokapoikien äiti.


Tätä rajun näköistä moottorisahaa valmistettiin sotakorvauksena Neuvostoliitolle. Merkille pantavaa siinä on sähkömoottori. Kuvassa oleva pakki liittyy aiheeseen kaiketi sikäli, että metsurit käyttivät pakkia ruokaillessaan.


Seuraavassa kuvassa on se olympiasoihtu, jolla Paavo Nurmi sytytti vuoden 1952 olympialaisten kisatulen Stadionin torniin. Miten Muumipeikko liittyy aiheeseen, sen HP jättää arvattavaksi.


Suomi-konepistooli oli viime sotiemme tehokkain perusase, joka kehiteltiin jo 1930-luvulla.


Alvar Aallon arkkitehtuuria oli esillä vain pienoismalleina, kuten tässä Finlandia-talo.


Aallon taiteeseen liittyy seuraava kuvammekin. Maailmankuulun Aalto-maljan muodon innovatiivinen mestari löysi puun (olkoon vaikkapa haapa) lahonneesta sisuksesta. Puusta valmistettiin myös muotti, jolla ensimmäiset maljat valettiin.


Seuraavat kaksi havannekuvaa ovat tulevasta Helsingin keskuskirjastosta Oodista, ensin sisältä, sitten ulkoterassilta. Upea näyttää tulevan.


 
Nokian iso kannettava oli alansa pioneereja. Sillä HP:n muistaman mukaan neuvostojohtaja soitti Helsingistä Moskovaan ja ihmetteli, että kyllä ne suomalaiset osaavat. Tällainen oli myös HP:n anopilla Kaijalla, ja oli se laite yhden kesän myös Juhalla bisnes-käytössä mm. Korpilahden mökillä.


Tämä mopo ei ole Pappa-Tunturi vaan sitäkin kauniimpi Solifer. HP:n mielestä tekniikan muotoilun kauneus on parhaimmillaan juuri kaksipyöräisissä.


Viimeinen kuva muistuttakoon meitä siitä, että osattiin sitä ennenkin. Parin tuhannen vuoden takaisen kivikauden käyttöesineet, kuten kivikirveet, olivat taidokkaita esineitä, usein veneen muotoisia. Arkeologit puhuvat jopa venekirveskulttuurista.


No comments: