Sunday, May 28, 2017

Kolmen sukupolven synttäreitä

Jaakon syntymäpäiväkahville (13 v.) Espoon Nuottalahteen meidät oli kutsuttu sunnuntaina 21. toukokuuta. Kahvipöydän kruununa oli komea kakku, jota koristi Jaakon pelipaita.



Seuraavassa kuvassa Jaakko tätiensä Susannan ja Niinan kanssa.

Mukana oli myös Veeran ystävä Minni. Tytöt tapaamme koulun päättymisen jälkeen kesälaitumilla Toukolassa.


Viikkoa myöhemmin, siis eilen, kokoonnuimme Ateneumiin, jossa esillä oli Suomi 100 -teeman merkeissä Alvar Aallon taidetta.


Ihan kaikki ei Alvariltaan onnistunut. Kuvassa hän poseeraa iloisena itse suunnittelemassaan veneessä. Siitä ei kuitenkaan tullut Päijänne-kelpoista, vaan vene piti hinata ponttoonien tukemana  Aallon mökkisaareen ja nostaa siellä kuiville.


Kuten meillä on tapana, kuuntelimme ennen näyttelyä asiantuntijan puolen tunnin mittaisen esittelyn.


Seuraava kuva on 1930-luvulta Viipurin kaupunginkirjaston auditoriosta. Huomatkaa katon aaltomaiset piirteet, joiden ansiosta salin akustiikka oli erinomainen.


Aallon huonekalut valmistettiin Korhosen puusepänliikkeessä. Kuva 1930-luvulta. Siinä koivua taivutellaan nojatuolin selkänojiksi.


Tämä nojatuoli vuodelta 1938 sai myöhemmin lempinimen Tankki, koska se edestäpäin muistuttaa erästä puna-armeijan isoa panssarivaunua.


Aalto suunnitteli myös monia tyylikkäitä valaisimia. Toinen vasemmalta sai muotonsa ja ajan retoriikan mukaisesti nimen Käsikranaatti.


Paimion parantola on yksi Aallon tunnetuimpia töitä, suunnittelultaan erittäin innovatiivinen. Aalto uskoi siihen, että kirkkaat värit potilashuoneissa edistivät keuhkotautien paranemista.


Tässä olemme siirtymässä jo seuraavaan kohteeseemme, päivälliselle ravintola Kitaan, josta HP kertoi jo aikaisemmin (ks. blogi 16.5.2017)


Kuvassa ateriamme sushi-alkupalat. Pääruoka sitten vaihteli itse kunkin valinnan mukaisesti.


Näyttää siltä, että Kitasta on tulossa yksi kantapaikoistamme. Hauskaa oli - HP (76 v.) kiittää.

No comments: