Wednesday, May 10, 2017

Taide on pop cornia aivoille

Helsinki Art Museumissa on meneillään hieno näyttely, jonka teemana on Modernia elämää! Näyttelyn tekijöinä oli neljä muuta Helsingin museota. Nähtävää oli paljon, ja asiantunteva opastus kruunasi nautinnon.


HP nostaa esille muutaman aiheen, kuten Chicago Tribunen toimituksen suunnittelukilpailun 1920-luvun alusta. Kisassa oli mukana kymmeniä hienoja ehdotuksia. Kun tuolloin elettiin pilvenpiirtäjien kulta-aikaa, myös arkkitehtien tuli suunnitella sanomalehdelle oma pilvenpiirtäjä. Ja korkealta toimittajat näkivät kauaksi.


Eliel Saarinen sijoittui kilpailussa toiseksi. Kakkosijasta hän sai niin paljon rahaa ja mainetta, että muutti perheineen Yhdysvaltoihin, jossa hänen poikansa Eero Saarinen loi myös maailmanmaineen.


Oliko Alvar Aalto parempi arkkitehti kuin Eliel Saarinen, siihen HP ei ota kantaa vaan näyttää kuvat siitä, miten Turun Sanomat sai Kauppiaskadulle uudet toimitilat. Vanhan toimituksen takaa näet nousevan uuden toimituksen.


Tässä uusi toimitalo on valmiina. Sieltäkin TS on muuttanut myöhemmin Artukaisiin. Lehtiyhtiön käytössä talo on edelleen.


Tässä kuvassa Aallon funkkis-tyyli kohtaa monta sataa vuotta vanhemman Turun tuomiokirkon.


Yhdessä turkulaisen puuseppä Korhosen kanssa Aalto suunnitteli hienot nojatuolit, alun perin Paimion parantolaan, mutta niistä tuli suosittuja myös vapailla markkinoilla.


Tästä kahden taulun asetelmasta HP myös kovasti piti, mutta muistiin ei jäänyt, keitä olivat tekijät.


HAMin myymälästä HP bongasi hienon laukun, jonka teksti on päätynyt blogimme otsikkoon. Itse laukku tosin jäi ostamatta. Mutta näyttelyssä kannattaa ehdottomasti käydä.



No comments: