Friday, October 13, 2017

Kekkonen, Kotkan Ruusu ja Saionmaa

Arja Saijonmaa (9598380733).jpg
Perjantai-iltana Finlandia-talossa konsertoinut Arja Saionmaa (s. 1944) kertoi hauskan tarinan vuodelta 1975. Hän oli ollut mukana Urho Kekkosen 75-vuotispäivien jatkoilla, jolloin presidentti oli pyytänyt häntä laulamaan mielikappaleensa Kotkan Ruusun. Saionmaa oli nolona joutunut kieltäýtymään ja myöntämään, ettei ollut kuullutkaan moisesta laulusta.

Tämä tuntuu uskottavalta, sillä Saionmaa kuului siihen 1970-luvun vasemmistolaiseen laululiikkeeseen, joka uskoi taistelulauluillaan parantavansa maailmaa ja jonka arvomaailmaan Kotkan Ruusun kaltainen musiikki ei kuulunut. Tapaaminen Kekkosen kanssa kuitenkin vaikutti niin, että myöhemmin tämä merkittävän kansainvälisen uran Tukholmassa, Pariisissa ja Ateenassa tehnyt laulaja otti repertoaariinsa Kotkan Ruusun. Hän kertoi laulaneensa kappaleen kuudella eri kielellä, mikä varmaan kovasti miellytti Kekkosta, jonka kanssa Saionmaa HP:n muistin mukaan ystävystyi.

Entä sitten tämä konsertti? Saionmaa on 73-vuotiaanakin karismaattinen laulaja ja esiintyjä, jonka ääni on edelleen vahva ja persoonallinen. Taistolaiskautensa jälkeen Saionmaa on pyrkinyt mukaan politiikkaan RKP:n listoilta niin eduskunta- kuin EU-vaaleissa, mutta menestys on jäänyt vaatimattomaksi.

No comments: