Monday, October 30, 2017

Anna Ziguren kaunis Suomi-kuva

Lauantaina oli kirjamessuilla Suomen tietokirjailijoiden aamupäiväseminaari. Tilaisuus alkoi brunssilla, jossa oli mukava tavata vanhoja tuttuja eri puolilta Suomea. Ensimmäisenä astui lavalle Anna Zigure, johon HP tutustui 1990-luvulla toimittaessaan Keskisuomalaisen sunnuntainumeroon Annan kuukausikolumneja. Anna oli silloin (1992-1998) Latvian suurlähettiläs Helsingissä, joten hän oli kiinnostava kolumnisti ja sitä paitsi erittäin hyvä kirjoittaja, joten hänen tekstejään ei tarvinnut paljonkaan käsitellä.


Anna on kirjailija, jonka kirjoja on julkaistu myös Suomessa. Nyt hän oli puhumassa uudesta kirjastaan, jossa hän käsittelee Suomi-kuvaa Latvian lehdistössä vuosina 1822-1945. Hän piirtää kuvan yli kahdesta tuhannesta Suomea käsittelevästä artikkelista, jotka muodostavat eräänlaisen latvialaisen version Valkoliljojen maasta, ja syntyy laaja katsaus Suomen historiaan yli 120 vuoden ajalta.


Jo kirjan nimi Graniittisen maan jalo kansa (280 sivua) on meille suomalaisille sekä kohtelias että imarteleva, mutta arvattavasti myös sillä tavalla todenmukainen, että näin Latviassa meistä ajateltiin. Annan mukaan  suomalaiset ovat aina olleet jonkinlainen esikuva latvialaisille.


Annaa haastatteli tilaisuudessa professori Seppo Zetterberg, hänkin HP:n vanhoja tuttuja. Seppo on Suomen parhaita Baltian historian tuntijoita ja tutkijoita.
Paikalla oli myös Jukka Rislakki, Hesarin entinen Baltian-kirjeenvaihtaja, Annan aviomies ja niinikään kirjailija, joka messuilla oli esittelemässä uusinta vakoilun maailmaan sijoittuvaa kirjaansa.
Seuraavan kerran HP:llä on tilaisuus tavata Anna ja Jukka lokakuussa 2018. Olemme näet sopineet, että he tulevat HelsinkiMission syysretken illanviettoon kertomaan Latviasta ja latvialaisten suhteista suomalaisiin.


No comments: