Monday, October 2, 2017

Tyylikäs veteraanijuhla Paimiossa

Sunnuntaina ajoimme Paimioon, jossa Paimion Sotaveteraanit ry vietti 50-vuotisjuhliaan. Tilaisuus oli kerrassaan hieno. Hyviä puheita, juhlavaa musiikkia ja aito isänmaallinen tunnelma. Esiintyjät olivat Paimion yhteiskoulusta ylioppilaaksi päässeitä.

Musiikista vastasivat Laivaston soittokunta, Paimion Sotaveteraanikuoro ja Jokelan koulun oppilaat.
Juhlapuheen piti HP:n lankoveli Pentti, komeasti kenraalin univormussa. Hän tarkasteli sotien jälkeistä Kylmän sodan aikaa ja veteraanien selviytymistä siitä.


Sisar Ulla kuunteli keskittyneesti Pentin erinomaista puhetta.


Muusikko Petri Laaksonen, myös Paimion ylioppilaita, lauloi omia kauniita kappaleitaan.


Juhlassa esiteltiin Pentin ideasta syntynyt juhlakirja. Komea ja ajankohtainen tietoteos, joka on päässyt myös Suomi Finland 100 -ohjelmaan. Paljon hyviä, sujuvia tekstejä ja erinomainen, runsas kuvitus, kaikki Paimiosta, siis sekä kuvat että tekstit. Kirjan perusrakenne on koskettava, kun koko sotaa katsotaan yhden pitäjän näkökulmasta. Silloin pääosassa ovat naiset, miehet ja lapset.


HP:n opiskelutoverilla Timo Joutsamolla oli keskeinen rooli teoksen toimittajana. Timon isä Einari oli sodassa kapteeni ja Paimion konekiväärikomppanian päällikkö. Sodan jälkeen hän teki pitkän uran historianopettajana sekä Paimion yhteiskoulun ja Turun Suomalaisen yhteiskoulun rehtorina.


Hänen vaimonsa puolestaan on Ullan opiskelutovereita.


Pois lähtiessä Pena ja HP pääsivät samaan kuvaan. Ja kuten näette, juhlasta jäi kaikin puolin hyvä mieli.


Juhlan jälkeen kävimme tervehtimässä omia veteraanejamme. Paimion hautausmaalla lepäävät Kaija ja Viljo...

... sekä Turun hautausmaalla Maija ja Oskari.


No comments: