Tuesday, December 28, 2021

Joulumme toinen huipentuma Nuottalahdessa

Joulupäivän vedimme kotona henkeä, kunnes Tapanina klo 15.30 Veera ja Roope hakivat meidät Espooseen, jossa Satu ja Juha olivat loihtineet kertakaikkisen upean vastaanoton. Koko heimo (plus Roope) oli koolla, ja jokaisella oli takanaan tuore koronatesti. HP on perin ylpeä heimostaan, laadukkaan näköistä joukkoa, eikä ihan pieni.
Alkuglögien yhteydessä paneuduimme keskusteluun ja kuulumisten vaihtoon. Asiaa oli paljon, kun emme olleet tällä koko joukolla aikoihin tavanneet. HP:tä kiinnostivat erityisesti lastenlastensa kuulumiset. Ja hyvää kaikille kuului, heimomme "pikkupojat", Jaakko ja Sakke, kertoivat, että lukion jälkeen he menevät armeijaan ja sitten jatkavat opintojaan. Oikeaa miehen puhetta, sanoo HP.
Päivällinen oli loistelias, monipuolinen ja laadukas, kattaus fiiniäkin fiinimpi. Alkuun artisokkakeittoa, sitten kokonainen kalkkuna, erilaisia juustoja ja jälkiruoaksi kakkukahvit. Junioreille oli oma ruokasalinsa, jossa he viihtyivät hyvin ja juttu luisti.
Loppuillasta, siinä yhdeksän aikaan, tulivat paikalle Roopen vanhemmat. Tyylikkäitä ihmisiä, joita oli mukava tavata. Timo, joka oli tyytynyt illan mittaan pariin viinilasiin, vei appivanhempansa Audillaan Jääkärinkadulle ja Sakken kotiinsa Eiraan. Muut jatkoivat vielä illanistujaisia, ehkä puolille öin.
Lämpimät kiitokset,
Satu ja Juha, kertakaikkisen onnistuneista juhlista. Tällaisilla tapaamisilla sitä taas jaksaa vastustaa koronaa ja säilyttää uskon tulevaisuuteen. Kiitos myös kaikille mukanaolijoille.

Saturday, December 25, 2021

Aattoillallinen Susannan ja Timon luona

Timo haki appivanhempansa klo 16 Jääkärinkadulta viettämään aattoiltaa Eirassa. Tunnelma oli korkealla, kun olimme kaikki tehneet koronatestin ja tiesimme, että Timo oli pannut parastaan laittaessaan monen sortin kalaa, mätiä, kinkkua ynnä muuta. Ja senhän me tiedämme, ettei Timo viinien laadussa pihistele. Kun tavoitteena oli perinteinen joulupöytä, Ulla puolestaan oli tehnyt kolmea sorttia laatikoita, rosolia sekä jälkiruoaksi komean kakun. Susannan panos näkyi siinä, että hän oli kattanut joulupöydän olohuoneeseen, kun aikaisemmin olimme illastaneet Halosten isossa keittiössä. Muutos oli merkittävä ja juhlan tuntua korostava.
Illallisen jälkeen Susanna ja Sakke jakoivat lahjat, ja kaikki näyttivät olevan tyytyväisiä. HP sai tyttärensä perheeltä mukavan hierontamaton, josta enemmän ehkä joskus myöhemmin. Kusti puolestaan antoi isovanhemmilleen yo-kuvansa kolmen vuoden takaa. Pukinkontista löytyi myös kosolti kirjalahjoja.
Osattomaksi ei jäänyt koko perheen lemmikki, mäyräkoira Saarakaan. Hän sai kosolti hyväilyjä ja jokusen namupalan. Eniten Saaraa kuitenkin kiinnosti keittiöstä leijuva kinkun tuoksu.
Mikäs siinä oli köllötellä - täydellä vatsalla. Niin teimme mekin sitten kun puolen yön paikkeilla palasimme taksilla Jääkärinkadulle. Halosille iso kiitos hienosta jouluaatosta. Ja hyvää joulun jatkoa kaikille sukulaisille ja ystäville.

Thursday, December 23, 2021

Kaksi hautausmaata ja joululounas

Joulun aatonaattona ajelimme ensin Paimion hautausmaalle, kävimme tervehtimässä Ullan vanhempia Kaijaa ja Viljoa sekä heidän perheystäviään Kerttua ja Henryä. Matkaseurana ja kyytimiehenä oli Ullan veli Pentti, jonka uudella VW Tiguanilla matka taittui mukavasti.
Seuraava etappimme oli Turun hautausmaa, Maijan ja Oskarin hauta. Laitoimme lyhdyn, kynttilän ja havuja. HP:n vanhemmille lähti hyvän joulun tervehdys.
Olimme lähteneet Jääkärinkadulta vähän ennen kymmentä. Nyt kello lähenteli kahta ja oli aika siirtyä joululounaalle Suomalaiselle Pohjalle, josta HP oli varannyt pöydän. Joululounas oli, kuten tapoihin kuuluu, sekä maittava että runsas. Ravintolan iso sali oli tilava ja sen ikkunoista oli komeat näkymät Puolalanmäkeen.
Joululounas oli sen verran runsas, että luovuimme käynnistämme Turun taidemuseoon. HP otti siitä kuvan, kuten myös näkymästä Kauppatorille, joka alkaa valmistua pitkään kestäneesta remontista. Torin takaa näkyy saneerattu Hamburger Börs, suosikkihotellimme, joka ennen vanhaan oli Turun Osuuskaupan hotelli, nykyisin se kuuluu Scandic-ketjuun.
Kiitos Pentti mukavasta matkasta.

Tuesday, December 21, 2021

AIV-palkinto jaettiin Nobelin syntymäpäivänä

10. joulukuuta on tunnetusti Alfred Nobelin syntymäpäivä (varsinaisesti 1833) - tunnetusti sen tähden, että tuolloin jaetaan Nobel-palkinnot komeassa juhlassa Tukholmassa. A.I. Virtanen sai oman nobelinsa 76 vuotta sitten 1945. Päivää juhlistetaan myös Suomessa, sillä Virtaselle läheiset tiedeyhteisöt Ravitsemuksen Tutkimussäätiö, Suomalaisten Kemistien Seura ja Societas Biochemica, Biophysica et Microbiologica Fenniae järjestävät kahden vuoden välein juhlaseminaarin, jossa jaetaan A.I. Virtanen palkinto. Palkinto myönnetään Virtasen elämäntyön muistamiseksi tunnustuksena kansainvälisesti korkeatasoisesta tutkimustyöstä. Tänä vuonna palkinto jaettiin komeissa puitteissa, Helsingin yliopiston isossa juhlasalissa. Palkinnon sai Turun yliopiston bakteeriopin professori Pentti Huovinen, joka tunnetaan paitsi kansainvälisesti palkittuna mikrobiologian tutkijana myös tietokirjailijana. Uusimmassa kirjassaan Parantavat bakteerit (WSOY) Huovinen kertoo, kuinka bakteerit ylläpitävät ihmisen terveyttä.
Esitelmässään Hyvät, pahat bakteerit Huovinen osoittautui loistavaksi esitelmöitsijäksi. Hyviä olivat myös kaksi muuta, dosentti Anne Salonen, joka esitelmöi suolistomikrobiston kehityksestä, sekä Valion tutkimusjohtaja emeritus Matti Harju, joka kertoi Virtasen elämäntyöstä otsikolla Mitä uutta tänään? Se oli Virtasen vakiokysymys, kun hän päivittäin muutamaan kertaan piipahti laboratorioissaan katsomassa, kuinka tutkimukset edistyivät. Neljä vuotta sitten myös HP kävi samassa tilaisuudessa puhumassa Virtasesta, nyt oli esillä hänen kirjansa Mies, liekki ja unelma (Otava) yhtenä Matti Harjun lähteenä.
Juhlaseminaari päättyi mukavaan cocktailtilaisuuteen, jossa seurustelu tuttujen kanssa jäi vähäiseksi koronarajoitusten takia. Mutta tarjoilu oli maukasta ja opiskelijoiden musiikki loi tilaisuuteen arvokkaan tunnelman.