Saturday, December 31, 2011

Joulukuun kirjasatoa

Sain todella mieluisan joulahjan, kun Satu ja Juha olivat koonneet 70-vuotissynttäreiltä ottamiaan valokuvia hienoksi kuvateokseksi. Kookkaassa kirjassa on lähes sata kuvaa, jotka palauttivat mieliin Spårakoff-ajelun ja illalliset Kappelissa 23.5. sekä lämmintunnelmaisen yhteisen lomaviikon Toscanassa heinäkuussa. Mukana on kuvia myös Toscanan matkan karonkasta Nuottaniemen patiolla elokuussa. Näistä kaikista oli aikanaan omat juttunsa blogissa.
Kirja oli taidokasta tekoa - kuvat ovat upeita, taitto erinomainen isojen ja pienempien kuvien vaihteluineen, kuvien kohteet kaikki hyvillä mielin. Lämpimät kiitokset kirjan tekijöille.

Ennen joulua valmistui kirjani "Kohti EU:n parasta maitoa". Se on kertomus siitä, miten maitohygienian hyväksi tehty iso urakka eteni 1900-luvun alusta näihin päiviin. Kirja julkistettiin Maitohygienialiiton 50-vuotisjuhlaseminaarissa 8. joulukuuta.

Kirjan kannessa on kuva helsinkiläisestä maitokaupasta 1950-luvun puolivälissä. Myyjätär esittelee ylpeänä tuolloin kauppoihin tullutta pastoroitua pullomaitoa, jonka seurauksena maidon bakteeripitoisuudet ja tarttuvien tautien leviäminen saatiin vähitellen kuriin.
Ennen joulua valmistui myös päätoimittamana Sotahistoriallinen Aikakauskirja. Sen kansikuvassa on aterialla joukko venäläisiä sotavankeja, joita työskenteli tuhatmäärin suomalaisilla maatiloilla jatkosodan aikana.



Yllä olevat kuvat otin Kaivopuiston rannassa puolenpäivän aikaan. Valoa oli sen verran, että en tarvinnut salamaa. Kuvissa näkyvä harmaa tausta on ikääntyneen penkin puuistuin.

Thursday, December 22, 2011

Tohtoripromootio amerikkalaiseen tapaan

Viime viikon vietimme Atlantassa, jossa Georgia State University järjesti komean, joskin rennon, promootion vuonna 2011 valmistuneille tohtoreille. Susanna oli yksi heistä.
Asuimme vanhan tutun Dunwoodyn alueella Westin-hotellissa. Promootioiltamme alkoi hotellin ala-aulasta, jossa tuleva Ph.D. kuvattiin tohtorinviittansa ja tohtorinhattunsa kera.
Kulkupelinä meillä oli koko viikon ajan Herziltä vuokrattu seitsemän hengen tila-auto (Toyota Sienna). Ihan kelpo ajoneuvo.
Alla oleva kuva on otettu Atlantan keskustassa, vanhan kaupungin liepeiltä.



Jokainen tohtoroitava sai tuoda juhlaan neljä omaistaan, meillä oli vielä yksi erikseen pyydetty lisälippu.

Kun olimme hyvissä ajoin liikkeellä, vahvistimme itseämme läheisessä baarissa vaatimattomalla aterialla.

Promootio alkoi yliopiston Rialto-juhlatalossa klo 19. Ennen sitä promovendit pukivat ylleen tohtorin varusteensa. Hihoissa olevat kolme nauhaa kertovat, että kyse on nimenomaan tohtorinviitasta.

Aulassa Susanna tapasi pääohjaajansa Jelenan. Ohjaajia on amerikkalaisessa järjestelmässä kolme, ja he kaikki ovat väitelleet jossakin muussa yliopistossa.

Kukin tuleva tohtori sai promootiossa ns. Ropen, pitkän huppumaisen huivin tohtoriuden merkiksi. Ropen laittoivat paikalleen pääohjaaja ja promoottori yhdessä.



Oheiset kuvat on otettu pienellä pokkarilla pimeästä salista ilman salamaa.

Amerikkalaiselle akateemiselle kulttuurille on tyypillistä iloinen juhlallisuus, ei sellainen pönöttävyys kuin esimerkiksi Suomessa. Monet tohtorit saivat läheisiltään hurraa-huutoja; me suomalaiset tyydyimme taputtamaan tavallista kovemmin silloin kun Susanna oli vuorossa.


Oma perhe oli ensimmäisenä onnittelemassa. Huomaa Rope leuan alla, selän puolelta se on paljon näyttävämpi.





Promootion jälkeen oli Rialton ala-aulassa cocktail-tilaisuus, jonka jälkeen veimme tohtorimme oman hotellimme lobby-baariin jatkamaan hillittyä juhlintaa.





Promootion päätteeksi puhunut arvostettu professori oli lausunut tuoreille tohtoreille: "Welcome to the Club". Heimopäällikkö laittoi lauseen korvan taakse ja saattoi toistaa sen omassa onnittelussaan.






Pikku juhlassamme nautimme shampanjaa paistettuja ostereita.




Seuraavana iltana söimme vielä juhla-aterian eri paikassa, mutta se onkin sitten toinen juttu.

Monday, December 5, 2011

Joutsenprinsessa ja prinssi Daniel



Perinteiseen tapaan olimme seuraamassa Veeran ja Espoon Taitoluisteluklubin joulunäytöstä, joka kertoi kauniin sadun Joutsenprinsessan ja prinssin rakkaudesta. Sadussa oli, kuten hyvissä saduissa aina, onnellinen loppu.

Veeran luistelu oli taas askelta valmiimpaa kuin vuosi sitten. Valitettavasti vain HP:n pokkarikamera ei kyennyt taltioimaan hienoja piruetteja, akseleita ynnä muita vaikeita kuvioita. Kameran optiikka pysyi mukana vain silloin kun liike jäällä oli hillytympää.Veera oli pukeutunut keltaiseen kilpailuasuunsa, jota hänen äitinsä oli täydentänyt perhosen siivillä.



Näytöksessä oli mukana useita kymmeniä Espoon Taitoluisteluklubin luistelijoita.

Näytöksen jälkeen Veera tuli tapaamaan tukijoukkojaan. Meitä oli paikalla seitsemän lähiomaista.
Kun yllä olevassa kuvassa salamavalo punasi Veeran silmät, laitan mukaan myös ilman salamaa otetun kuvan.

Veeran päivä Espoon jäähallista oli pitkä (noin 8.00 - 21.00), sillä aamun harjoitusten jälkeen oli kolme kahden tunnin mittaista näytöstä, klo 12, 15 ja 18. Mutta ei hätää: Veera rakastaa lajiaan ja nauttii esiintymisestä.

Tuesday, November 22, 2011

Tsaikovskia Estonia-teatterissa

Olimme viikonloppuna joukolla Tallinnassa katsomassa Pjotr Tsaikovskin Patarouva-oopperan, jonka mestari sävelsi 1890 Pushkinin teksteihin. Ihan kelpo esitys jälleen.


Kun esityksessä oli kaksi väliaikaa, ehdimme mukavasti nauttia oopperan lämpiöön etukäteen tilatut välipalat: alkuun kuohuviiniä ja lohileipiä, myöhemmin kahvia ja leivoksia.







Sunnuntaina kävimme taidekeskus KUMU:ssa ja nautimme lounaan Pushkin-ravintolassa, joka on Venäjän kulttuurikeskuksen yhteydessä. Paikka oli uusi kokemus useimmille. Tunnelma ravintolassa on pushkinmaisen hienostunut. Kuvaa en tullut ottaneeksi, joten palaan aiheeseen myöhemmin.

Friday, November 18, 2011

Kemian Vuosi ja A.I. Virtanen

Kuluva vuosi on ollut maailmanlaajuinen Kemian Vuosi, jota vietetään YK:n ja Unescon suojeluksessa. Suomessakin on ollut koko joukko aktiviteetteja, joihin HP:kin on nobelistimme Virtasen elämäkerturina saanut kutsuja. Viime viikolla pidin juhlaesitelmän Suomalaisten Kemistien Seuran juhlakokouksessa Säätytalossa. Kun heimomme hovikuvaaja ei ollut paikalla, joudumme odottamaan järjestävän seuran virallisia juhlakuvia.




Eilen Helsingin yliopiston kemian opiskelijat esittivät Aalto-yliopiston Teknillisen korkeakoulun juhlasalissa Otaniemessä näytelmän Virtasesta ja hänen laboratoriostaan. Ennen esitystä HP kertoi siitä, millainen mies Virtanen oli ja mikä oli hänen suhteensa TKK:hon (korkeakoulun ja koko maan ensimmäinen biokemian professori 1931-1939). Kuva jäi vähän hämäräksi kun hovikuvaaja otti sen puolesta kentästä.

Kemisti-insinööri Ilkka Pollarin kirjoittama näytelmä oli hauska ja opiskelijat esittivät sen hyvin. Alakuvassa on kohtaus, jossa Neuvostoliiton tiedemiesryhmä vieraili Virtasen laboratoriossa. Laitoksen esittelyn suoritti maisteri Jorma K. Miettinen (oikeasti esittelijä oli maisteri Olavi Nikkilä), Virtanen puolestaan käänsi vieraille selkänsä.

Näytelmän kantaesitys oli viikkoa aikaisemmin Helsingin yliopistossa. Kolmannen kerran teos esitetään ensi kesänä Valion järjestämässä kansainvälisessa konferenssissa. Näytelmän kieli on silloin englanti.

Monday, November 14, 2011

Syksyn satoa Isänpäivän päivällisillä

Perinteistä Isänpäivää vietimme Jääkärinkadulla. Syksyn satoihin painotetulla päivällisellä oli alkuruokana uutuus, "Sienestäjän uunimunakas" eli uunissa paistettu kanttarelliherkku. Pääruokana oli, kuten ennenkin, hirvipaisti, joka oli kypsynyt uunissa 12 tuntia 85 asteen lämmössä. Jälkiruokana oli maukasta mustaherukkakakkua.

Entiseen tapaan meistä isistä ja lapsista otettiin iloinen valokuva. Antti-vaari ei tällä kertaa päässyt mukaan.


Monday, November 7, 2011

Paluu evakosta onnistui hyvin

Kappelin uudistuminen oli onnistunut, työ oli tehty ravintolan perinteitä - ikää komeat 144 vuotta - kunnioittaen. Meitä oli Sweet Saturdayssa paikalla kahdeksan aktiivia arvioimassa muutosta.


Suurimmat muutokset oli tehty keittiössä ja wc-tiloissa, mutta myös kalusteet oli uusittu ja kristallivalojen määrää oli lisätty.

Wednesday, November 2, 2011

Kappelit valot kutsuvat jälleen



Kantapaikkamme Kappeli on ollut remontissa koko alkusyksyn. Nyt se on avattu, joten voimme siirtää Sweet Saturdayn Belgestä entiseen paikkaan. Siis lauantaisin klo 16 Kappelissa.

Oheinen kuva on otettu eilispäivänä klo 16.

Tuesday, November 1, 2011

Mukava matka Kajaaniin

Ystävämme Simo, joka on Karhu-Koplan kantavia voimia, vietti viime perjantaina 70-vuotispäiviään nykyisessä kotikaupungissaan Kajaanissa. Juhlapaikkana oli hieno ja arvokas Raatihuone, joka rakennettiin 1800-luvun alussa sen jälkeen kun keisari Aleksanteri I oli Kajaanin-vierailunsa aikana siihen kehoittanut. Luonnollisesti rakennus on suojelukohde, jossa mm. kynttilän polttaminen on kielletty.


Juhlissa oli runsaasti Simon ystäviä, eniten Kajaanin Eino Leino Seurasta ja Elias Lönnrot Seurasta, joiden hallinnossa ja toiminnassa päivänsankari on aktiivisesti mukana.

Juhlissa pidettiin monia hienoja puheita. Yhden kauneimmista piti Simon vaimo Pirkko.
Hyvä oli myös Karhu-Koplan tervehdys, jonka Olavi esitti ja jossa hän muisteli mm. opiskeluvuosiamme Turun yliopistossa ja kertoi, miten Karhu-Kopla sai alkunsa. Yhdessä (vaimot mukana) lauloimme perinteisen "Paljon onnea vaan" Simolle.

Yövyimme Kajaanin Seurahuoneella, ja kun vielä teimme matkan junalla, joka Mauno Koiviston mukaan on kaikkein sivistynein tapa matkustaa, kokonaisuus oli muutenkin onnistunut.

Kiitokset Simolle ja Pirkolle hienoista juhlista sekä Kaarinalle ja Olaville mukavasta matkaseurasta.

Wednesday, October 26, 2011

Aikamoinen veijaritarina

Viikonvaihteessa menimme jo perinteiseen tapaan lasten kanssa teatteriin. Helsingin Kaupunginteatteri esitti legendaarisen veijaritarinan "Kolme iloista rosvoa". Siinä rosvot omalla puolisympaattisella tavallaan osallistuivat Kardemumman kaupungin elämään.

Näytelmä oli toteutettu oivallisesti. Tarina oli hauska, lavasteet komeat ja mukana parisenkymmentä Kaupunginteatterin huippunäyttelijää, kuten Eppu Salminen, Risto Kaskilahti, Sanna Saarijärvi ja Matti Olavi Ranin. Me nautimme esityksestä.


Näytelmän lopuksi pohdimme sitä, mikä oli esityksen opetus. Se oli siinä, että ihmisistä, jotka olivat jostain syystä ajautuneet elämän sivuraiteille, saattoi hyvinkin tulla kelpo kansalaisia: rosvoistakin yhdestä tuli Kardemumman palomestari, toisesta leipuri ja kolmannesta sirkuksen johtaja.
Perinteisen teatteripäivällisen (tällä kertaa liharullia ja muusia) söimme Jääkärinkadulla. Kun lapset myös yöpyivät isovanhempiensa luona, aamiaiseksi oli tarjolla pikkulettuja. Kusti ja Veera söivät niitä 30 kumpainenkin, me muut vähän vähemmän.

Thursday, October 20, 2011

Hitaasti hahmottavien kärsivällinen opettaja


Tänään aamupäivällä Otava julkisti nobelisti ja presidentti Martti Ahtisaaren elämäkerran, jonka ovat kirjoittaneet Suomen Kuvalehden Katri Merikallio ja Tapani Ruokanen. Julkistamistilaisuus oli juhlallisissa tiloissa, Astoria-juhlahuoneistossa Iso-Roobertinkadulla. Kutsuvieraita oli paikalla runsaasti, runsaat sata, ja tietysti mukana olivat myös Martti ja Eeva Ahtisaari.


"Matkalla" on kerrassaan muhkea 655-sivuinen teos. Kun kirjaa tänään iltauutisissa ja huomisissa lehdissä varmasti käsitellään paljon, poimin siitä vain yhden näkökulman, jonka voin tehdä tekstiä toistaiseksi vain selailtuani.


Monessa kohdin kirjoittajat mainitsevat sen, että Ahtisaari oli oululainen kansakoulunopettaja, joka ei tutkintoaan häpeile. Päinvastoin. Ahtisaari kertoo kirjassaan, ja saman hän kertoi myös Astorian tilaisuudessa, saaneensa Oulun opettajakorkeakoulun rehtorilta oivan mallin elämäntyölleen, joka alkoi kansakoulunopettajana ja myöhemmin huipentui vaikeisiin kansainvälisiin tehtäviin - Nobelin rauhanpalkinnon veroisesti.


Ahtisaaren rehtori oli korostanut opettajakorkeakoulun opiskelijoille, että näistä koulutetaan "hitaasti hahmottavien kärsivällisiä opettajia". Tällä periaatteella Ahtisaari kertoo pärjänneensä niin Suomen presidenttinä kuin tunnustettuna rauhansovittelijanakin.

Hitaasti hahmottavien

Saturday, October 15, 2011

Sirppivaakuna itkee mennyttä aikaa




Helsingissä on monin paikoin ihailtavissa kaunista ruskaa. Esimerkiksi Venäjän suurlähetystö Tehtaankadulla loistaa hienoissa väreissä.

Ylhäällä lähetystön seinässä on edelleen nähtävissä 1940-luvun lopulla valettu Neuvostoliiton vaakuna - näyttää ihan siltä, kuin se itkisi mennyttä aikaa.

Vähän samaan tapaan kuin Valion Mustaleima, joka myös itkee, koska sillä on ikävä Sveitsiin.

Saturday, October 8, 2011

Valitsimme television ja silakat

Perjantai-iltana meidän piti Kustin (Kampin Forest) ja Sakken (HJK) kanssa mennä futisotteluun Suomi-Ruotsi Stadionilla. Ilma oli kuitenkin sen verran kamala - myrskyä ja rankkasadetta - että päätimme katsoa ottelun televisiosta. Hyvä ottelu olikin, vaikka hävisimme niukasti 1-2.
Tosi kovia futisfaneja oli katsomossa 23 000, monet heistä ruotsalaisia, joita näin sitten lauantaina Silakkamarkkinoilla ostamassa hiukopalaa ennen laivansa lähtöä Olympialaiturista.

Piteli se sadetta vielä lauantainakin, mutta ei enää kaatamalla. Tunnelma markkinoilla oli leppoisa. Kuten kahdesta seuraavasta kuvasta näemme, monet kalastajat olivat ruotsinkielisiä. Kalastajat olivat Suomenlahdelta, mutta oli mukana monta myös Turun ja Ahvenanmaan saaristosta. EM-voittaja Reima Salosta (kävely) en tällä kertaa tavannut.

Kerrotaan, että kalastajat tekevät viikon mittaisilla Silakkamarkkinoilla vuoden parasta tiliään. Helsinkiläisten vahva perinne on, että näillä markkinoilla käydään ja erilaista herkkukalaa myös ostetaan. Tuli niitä Jääkärinkadullekin muutama purkki.

Silakkamarkkinoilla tapaa muutakin perinteistä ja hienoa. Alakuvan isompi alus on kaljaasi Olga, jonka sisätiloissa oli tarjolla lohikeittoa, kahvia ja kakkua. Erityisen kiehtova oli vanha kunnon saaristolaismallinen purjealus, joka toi mieleen Lasse Mårtenssonin iki-ihanan Myrskyluodon Maijan.